تبدیل مجازات به استناد ماده ۲۲ قانون مجازات اسلامی علیرغم وجود مقررات خاص جرم کلاهبرداری

ممنوعیت دادگاه در تخفیف مجازات حبس جرم کلاهبرداری به کمتر از حداقل مقرر قانونی به استناد تبصرۀ ۱ مادۀ ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری ۱۳۶۷، منافاتی با اختیار دادگاه بدوی یا تجدیدنظر برای تبدیل این مجازات به استناد مادۀ ۲۲ قانون مجازات اسلامی ندارد

رای بدوی

درخصوص اتهام آقایان: ۱- س. فرزند س. دائر بر کلاهبرداری و جعل و استفاده از سند مجعول نسبت به یک فقره چک به شماره ۱۲۶۲۹۶به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۲۲۵ریال موضوع شکایت آقای م. و جعل (امضاء) نسبت به یک فقره چک به شماره ۵۰۴۹۲۳ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۰۶ریال موضوع شکایت آقای ع. ۲-س. (مجهول المکان) دائر بر معاونت در جعل چک شماره ۱۲۶۲۹۶موضوع کیفرخواست واصله از سوی دادسرای عمومی ناحیه ۴ مشتمل بر گزارش واصله و تحقیقات معموله، شکایت شکات و مستندات تقدیمی نحوه اظهارات و مدافعات بلاوجه متهم ردیف اول در مرحله تحقیقات مقدماتی مبنی بر اینکه چک شماره ۱۲۶۲۹۶ متعلق به پسرعمویش (متهم ردیف دوم) بوده که با دسته چک ایشان کار می کرده و متن چک و امضاء متعلق به خودش بوده یعنی به جای ایشان امضاء می نموده و درخصوص چک موضوع شکایت، آقای ع. مدعی شده که وی نسبت به امضاء آن اقدام ننموده و در نهایت دفاع موثری را به عمل نیاورده و در جلسه دادرسی نیز حضور نیافته و لایحه ای ارسال ننموده است و متهم ردیف دوم نیز از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار دعوت به حضورگردیده. بنا به مراتب معنونه و محتویات پرونده بزه های انتسابی را به ظر ثابت تشخیص و متهم ردیف اول درخصوص بزه های جعل و استفاده از سند مجعول به ترتیب به تحمل یک سال حبس تعزیری و ده میلیون ریال جزای نقدی درحق دولت و درخصوص بزه کلاهبرداری نیز به تحمل دو سال حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی و رد مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۲۲۵ ریال در حق شاکی آقای م. و جزای نقدی به همان میزان در حق دولت و متهم ردیف دوم به تحمل شش ماه حبس تعزیری با استناد به مواد: ۵۳۶ ، ۷۲۶و ۴۷ قانون مجازات اسلامی و ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مصوب ۱۳۶۷محکوم می گردند. رأی صادره نسبت به متهمین غیابی و ظرف ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل واخواهی دراین دادگاه و سپس ظرف بیست روز پس از ابلاغ، از سوی طرفین قابل تجدیدنظرخواهی در مرکز استان تهران می باشد.
رئیس شعبه ۱۰۸۲دادگاه عمومی جزایی تهران – آزمایش

درخصوص واخواهی آقای س. با وکالت خانم ز. نسبت به دادنامه شماره ۱۰۳۶مورخ ۲۶/۱۰/۹۰ این دادگاه که به موجب آن نامبرده به اتهام کلاهبرداری و جعل و استفاده از سند مجعول به حبس و پرداخت جزای نقدی و رد مال محکومیت حاصل نموده است، با عنایت به جامع اوراق و محتویات پرونده و مداقه در مفاد لایحه از سوی واخواه و نظربه اینکه واخواه دراین مرحله از رسیدگی دلیل و مدرکی که موجبات نقض دادنامه واخواسته را ایجاب نماید، ابراز ننموده است، لذا مستنداً به مواد ۲۱۷ و ۲۱۸ قانون آیین دادرسی کیفری ضمن رد واخواهی معموله، دادنامه واخواسته را عیناً تأیید و استوار می نماید. رأی صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظراستان تهران است.
دادرس شعبه ۱۰۸۲دادگاه عمومی جزایی تهران – رمضانی

رای دادگاه تجدید نظر

آقای س. نسبت به دادنامه۹۱۰۰۰۲۶۲ مورخ۲۰/۳/۹۱ صادره از سوی شعبه۱۰۸۲ دادگاه عمومی جزائی تهران در مورد محکومیت غیرقطعی خود به اتهام کلاهبرداری و جعل و استفاده از سند مجعول به ترتیب به تحمل دو سال حبس و رد مبلغ و جزای نقدی در حق دولت از جهت اتهام کلاهبرداری، و از جهت جعل و استفاده از سند مجعول نیز به تحمل یک سال حبس و ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم، که پس از ابلاغ تجدیدنظرخواهی نموده اند، که با توجه به مفاد لایحه تقدیم شده از سوی تجدیدنظرخواهان و نظر به محتویات امر و دادنامه معترض عنه تجدیدنظرخواهی مبتنی بر ادله لازمه ای نیست تا بتواند موجبات نقض دادنامه مورد اعتراض را فراهم آورد و از طرف دیگر رأی دادگاه بدوی مبتنی بر اصول و قواعد حاکم از نظر شکلی و ماهوی می باشد. فلذا تجدیدنظرخواهی را مردود دانسته النهایه با توجه به فقدان سابقه کیفری با اعمال تبصره ۲ ماده ۲۲ از قانون تشکیل محاکم عمومی و انقلاب مجازات حبس تعزیری مقرر در دادنامه یاد شده را به جزای نقدی به نفع دولت به مبلغ پانزده میلیون ریال تبدیل و به استناد بند الف از ماده ۲۵۷ قانون آیین دادرسی کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را با وصف مذکور تأیید کرده و اعلام می دارد. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران – مستشاردادگاه
جوادی – سعادت زاده/پژوهشگاه قوه قضائیه