وکیل متخصص چک
امضاهای موجود در ظَهر چک
در اسناد تجاری «امضا» جایگاه ویژهای دارد و موضوعات متعددی همواره در رابطه با آن قابل طرح و بحث بودهاست. در این نوشتار به بررسی یکی از مهمترینِ این موضوعات یعنی انواع امضاهایی که ممکن است در ظَهر(پشت) چک درج شود و همچنین آثار هر یک از این امضاها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید…
چک یکی از مهمترین و پرکاربردترین اسناد تجاری میباشد؛ سندی که از حیث ماهیت، یک سند عادی است زیرا اشخاص عادی جامعه بدون نیاز به مراجعه به دفاتر اسناد رسمی آن را تنظیم میکنند اما قانونگذار امتیازات اسناد رسمی مانند لازمالاجرا بودن را برای آن در نظر گرفتهاست. یکی از مسائل بسیار مهمی که در خصوص چک همواره مطرح بودهاست، مربوط به «امضا» میباشد. موضوعات متعددی همواره در رابطه با امضای اسناد تجاری قابل طرح و بحث بودهاست؛ نخست اینکه آیا وجود امضاء در خصوص این اسناد ضرورت دارد و یا اینکه هنگام صدور یا تنظیم آنها میتوان به جای امضاء از اثر انگشت نیز استفاده کرد؟ و دیگری آنکه امضاهایی که در ظَهر(پشت) اسناد تجاری وجود دارند، دارای چه ماهیتی میباشند؟ به عبارت بهتر انواع مختلف امضاهای مندرج در ظَهر اسناد تجاری کدامأند؟ در این نوشتار به بررسی موضوع دوم خواهیم پرداخت و درصدد پاسخ به این پرسشها هستیم که اولاً انواع امضاهایی که میتواند در ظَهر اسناد درج شود، کدامأند؟ هر یک از این امضاها دارای چه آثاری میباشد؟ و در صورتی که قید نشده باشد امضاء با چه قصدی در ظَهر چک درج شدهاست، باید چگونه نوع امضاء را تشخیص داد؟ در ادامهی این نوشتار با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوعات بپردازیم.
?انواع امضا؛ امضا برای انتقال یا امضا برای ضمانت؟
در اسناد تجاری ممکن است امضاهای متعددی وجود داشته باشد که یکی از این امضاها هنگام صدور این اسناد در آن درج میشود و نقش بسیار مهمی در آن ایفا میکند. این امضا که باعث میشود یک سند تجاری موجودیت پیدا کند و آثار حقوقی بر آن بار شود، توسط صادرکنندهی سند در سند تجاری درج میشود. علاوه بر این امضا، امضاهای متعددی نیز میتواند در ظَهر(پشت) این اسناد وجود داشته باشد که ممکن است برای انتقال(ظَهرنویسی) یا ضمانت در آن درج شده باشد. در صورتی که هدف از امضای سند انتقال آن به دیگری باشد، شخصی که سند به نفع او امضا شدهاست، از آن پس دارندهی چک تلقی شده و تمامی حقوق و مزایای آن چک به او انتقال پیدا میکند. انتقال چک به دیگری تنها از طریق ظَهرنویسی امکانپذیر است. گاه امضای مندرج در ظَهر چک نه برای انتقال چک به دیگری بلکه برای ضمانت است یعنی وقتی که شخصی چکی را صادر میکند، ممکن است ذینفع(دارندهی چک یا کسی که چک به نام او صادر میشود) از او ضامن بخواهد. در این حالت شخص ثالثی ظَهر چک را به عنوان ضامن امضا نموده و بدین نحو تضمین میکند که در صورت عدم پرداخت مبلغ چک از سوی صادرکنندهیآن، مبلغ چک را تماماً بپردازد. این نوع امضا زمانی در چک درج میشود که صادرکنندهی چک از حیث اعتبار مورد تأیید دارندهی چک نباشد و بخواهد از این طریق تضمینی برای وصول مبلغ چک به دست آورد.
تفاوت آثار امضاء از بابت ظَهرنویسی با امضاء برای ضمانت
هر یک از امضاهای مندرج در ظَهر اسناد تجاری از جمله چک دارای آثاری میباشند که متفاوت از دیگری است اما باید توجه داشت که در هر دو نوع امضایی که توضیحاتی در مورد آنها ارائه گردید، اگر صادرکنندهی سند تجاری مبلغ مندرج در سند را به دارندهی چک نپردازد، فرد امضاکننده در برابر دارندهی چک مسئولیت برای پرداخت دارد اما شرایط مسئولیت در هر یک از این دو نوع امضاء متفاوت از دیگری است. دو تفاوت موجود در شرایط مسئولیت به شرح زیر است:
تفاوت نخست. طبق مقررات قانون تجارت دارندهی چک در صورتی میتواند به ظَهرنویس مراجعه و مبلغ مندرج بر روی چک را مطالبه کند که ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ سررسید اعتراض کرده باشد و ظرف مدت یک سال یا دو سال از تاریخ اعتراض، اقامه دعوا کرده باشد. در غیر اینصورت نمیتواند برای وصول مبلغ چک به ظهرنویسان مراجعه کند. این در حالی است که رعایت این مواعد برای مراجعه به ضامن الزامی نیست و دارندهی چک در هر صورت میتواند برای وصول مبلغ چک به ضامن مراجعه کند؛ خواه این مواعد را رعایت کرده و خواه رعایت نکرده باشد. در این حالت اگر مواعد را رعایت نکرده باشد نمیتواند به ظَهرنویس مراجعه کند و همچنین اگر ظَهرنویس دارای ضامن باشد، حق مراجعهی به او را نیز نخواهد داشت.
تفاوت دوم. مسئولیت ضامن تابع مسئولیت کسی است که از او ضمانت شدهاست. اگر شخص الف از شخص ب ضمانت کرده باشد و مسئولیت شخص ب به یکی از دلایل از بین برود، این امر موجب از بین رفتن مسئولیت ضامن هم میشود؛ یعنی اگر دارندهی چک به هر علتی حق مراجعه به مضمونعنه(کسی که از او ضمانت شدهاست) را از دست بدهد، به تَبَع آن دیگر حق مراجعه به ضامن را هم نخواهد داشت اما در خصوص ظَهرنویس اینگونه نیست و اگر حق مراجعه به صادرکنندهی چک از بین برود، دارندهی چک همچنان حق مراجعه به ظَهرنویس را خواهد داشت.
چگونگی تشخیص نوع امضاهای موجود در ظَهر چک با توجه به اینکه هر یک از این امضاها آثار متفاوتی دارند، باید با دلیل اثبات شود که آیا این امضا از باب ظهرنویسی بوده و یا از باب ضمانت. در رابطه با اثبات نوع امضاء گاهی کسی که ظهر چک را امضا میکند، صراحتاً قید میکند که به چه منظور دارد پشت چک را امضا میکند. در این حالت مشکلی در خصوص اثبات این مطلب که امضا از چه نوعی میباشد، وجود ندارد. در برخی موارد امضاکننده تصریح نکرده که از چه باب چک را امضا میکند،.در این حالت اگر قرینه و نشانهای وجود داشته باشد؛ مثل اینکه شخص ثالث ظهر چک را امضا کرده یا اینکه شخصی که از قبل با دارندهی چک ارتباط معاملاتی داشته آن را امضاء کردهاست، میتواند به دادگاه کمک کند که نوع چک را تشخیص دهد. اگر هم هیچ تصریحی از سوی امضاکننده وجود نداشته باشد و دادگاه هم نتواند قرینهای به دست بیاورد، در این حالت گفته میشود باید اصل را بر این بدانیم که این امضا از باب ظهرنویسی بوده و هر کس ادعا دارد امضاکننده از باب ضمانت آن را امضا کردهاست، باید ادعای خودش را اثبات کند.