وکیل ورثه
شرکتهای تجاری و ثبت شده، دارای شخصیت حقوقی مجزا از افراد تشکیلدهنده آن هستند و مدیران و سهامداران در شرکتهای تجاری، شریک در اموال شرکت نخواهد بود بلکه با تملک اموالی از خود به یک شخص حقوقی، آن را مالک اموال میکنند و در مقابل حقی نسبت به آن شخص حقوقی از جمله حق رأی و حق حضور در جلسات مجامع و مشارکت در سود و زیان و غیره به دست میآورند که به مجموع این حقوق، سهم گفته میشود. لذا دعوی باید به طرفیت خود شرکت طرح شود و طرح دعوی علیه مدیر عامل شرکت مسموع نیست. در موردی که احد از شرکاء فوت نماید، شرکت مکلف است سهام وی را مطابق گواهی حصر وراثت به نام وراث ثبت و منتقل نماید
رای بدوی
در خصوص دعوی ۱ـ ع.الف. ۲ـ ن.ص. ۳ـ ن.ص. ۴ـ ز.ص. با وکالت ۱ـ ع.ر. و ۲ـ ح.ب. به طرفیت ۱ـ شرکت ش. (سهامی خاص) ۲ـ م.ص. به خواسته الزام به تنظیم سند سهام به نام موکلین (سهام ش.) به انضمام خسارت دادرسی به استناد کپی مصدق گواهی انحصار وراثت ۸۸/۵۳/۱۵۶ مورخ ۲۷/۴/۱۳۸۸ حوزه ۵۳ شورای حل اختلاف مجتمع شماره ۲ تهران و اساسنامه شرکت و آگهی تأسیس شرکت و سهام آخرین تغییرات، نظر به اینکه دعوی خواهان الزام به تنظیم سند سهام بوده که علیالاصول بایستی به طرفیت شرکت اقامه شود اما در مانحنفیه علاوه بر شرکت علیه م.ص. که احدی از وارث بوده اقامه دعوی شده در حالیکه شرکتهای تجاری و ثبت شده دارای شخصیت حقوقی مجزا از افراد تشکیل دهنده آن هستند و مدیران و سهامداران در شرکتهای تجاری خود دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و شریک در اموال شرکت نخواهد بود بلکه با تملک اموالی از خود به یک شخص حقوقی آن را مالک اموال میکنند و در مقابل حقی نسبت به آن شخص حقوقی از جمله حق رأی و حق حضور در جلسات مجامع و مشارکت در سود و زیان و غیره به دست میآورند که به مجموع این حقوق سهم گفته میشود و در نتیجه شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و طرح دعوی بر علیه مدیر عامل شرکت فاقد وجاهت قانونی تشخیص و دعوی توجهی به خوانده ردیف دوم ندارد، لذا مستنداً به بند ۴ ماده ۸۴ و ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی صادر میگردد و اما در خصوص دعوی علیه شرکت (خوانده ردیف اول) مستفاد از ماده ۲۲ قانون ثبت سهامدار یا به عبارتی مالکیت سهام متعلق به کسی است که در دفتر ثبت سهام ثبت شده باشد یا ارثاً به او رسیده باشد و در مورد وارث هم سهام وقتی در دفتر سهام به اسم وراث ثبت میشود که وراثت و انحصار آنها محرز و در سهمالارث بین آنها توافق بوده و یا در صورت حدوث اختلاف حکم نهایی در این بابت صادر شده باشد ولی بر طبق ماده ۹ آییننامه دفتر ثبت تجاری در صورتیکه مدیر شرکت یا بازرگان فوت نماید قائم مقام او مکلف است منتهی در ظرف شش ماه مراتب را به دفتر ثبت تجارتی مربوط اطلاع دهد و اظهارنامه مربوطه را تنظیم نمایند تا ورثه بتوانند از مزایای قانونی سهام مورث خود بهرهمند شود و شرکت نیز مکلف است نام وراث و میزان سهام آنها را در دفتر ثبت شرکت به نام خواهانها نمایند، فلذا دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص و مستنداً به ماده ۱۹۸ قانون خوانده را ملزم به انتقال ۳ سهم از ۷ سهم به انضمام نصف ثمنیه از ۳۰ سهم مرحوم ح.ص. به نام خواهانها صادر و اعلام میدارد ضمناً خوانده ردیف اول ملزم به پرداخت مبلغ ۱۱۱۰۰۰۰ ریال بابت هزینه دادرسی و مبلغ یک میلیون و هشتصد هزار ریال بابت حقالوکاله وکیل در حق خواهانها میباشند. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران میباشد.
رئیس شعبه ۱۸۵ دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ نیکبخش
رای دادگاه تجدید نظر
تجدیدنـــظرخواهی تجــــدیدنظـــرخـــواه به طـــرفیت تجدیدنظرخواندگان با وکالت آقای ر. نسبت به دادنامه شماره ۹۰/۵۲۱ صادره از شعبه ۱۸۵ دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به شرح دادنامه تجدیدنظرخواسته صادر گردیده است وارد نمیباشد زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته بر اساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحاً و مطابق مقررات قانونی و خالی از هرگونه اشکال صادر شده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض و بیاعتباری دادنامه معترضعنه را ایجاب نماید ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچیک از شقوق ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده و دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی میداند مستنداً به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را عیناً تأیید مینماید. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه ۱۳ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حجازیفر ـ حسینخانی